Glavni meni
Početna strana
Repertoar
Najave filmova
O nama
Fotografije
Vesti
Ostala dešavanja
Media Shop
Zakup sala
Planovi
Zanimljivosti
Napredna pretraga
Linkovi
Kontakt
Press-Clipping
Arhiva
Posetioci na sajtu
Imamo 9 gostiju na mreži
Statistika
Broj pregleda članka : 608116Bioskop
utorak, 12 septembar 2006 03:09

Bioskop CINEMA je počeo sa radom 18.02.2004. godine i nastao je kao plod želje osnivača IMPEL doo Zrenjanin i njenog vlasnika Vidaković Dragana da očuvaju i unaprede prikazivačku delatnost u gradu Zrenjaninu. Bioskop CINEMA spada u red najboljih bioskopa u Srbiji kako po tehničkoj opremljenosti tako i po udobnosti koju pruža svojim posetiocima.

 

Image
Velika sala Bioskopa Cinema

 

Kapacitet bioskopa je 254 (sedišta) posetioca, a u okviru jedinstvenog prostora uz bioskop posluje i prodavnica DVD-a i ugostiteljski objekat CINEMA CAFFE.

Filmovi na velikom platnu u gradu Bečkereku, a kasnije Petrovgradu i Zrenjaninu, prikazuju se u kontinuitetu od 1896 godine. Ova delatnost je prolazila različite faze uspona i padova ali je 90-tih godina prošlog veka, nakon pojave videorekordera, kompjutera i za vreme ratova, sankcija i opšteg gubitka standarda i svih vrednosti u društvu na ovim prostorima, do te mere urušena, da je praktično početkom 21. veka ova delatnost  u Zrenjaninu zamrla. Jedini preostali bioskop u gradu «BALKAN», u sastavu dp «BANAT FILM»-a, u koji se godinama nije ništa ulagalo, poslovao je u krajnje otežanim uslovima. Više desetina godina stara tehnika nije mogla da zadovolji ni minimum zahteva koje su pred nju postavljali najnoviji filmovi tako da su i distributeri filmova počeli da gube interes za ovu sredinu. Zastarela i prevaziđena tehnika, propala sedišta, dotrajale instalacije, veoma loše grejanje u zimskom periodu i gotovo nikakva ventilacija u letnjem preiodu, nezadovoljno osoblje kojem mesecima nisu isplaćivane zarade, samo su neke od odlika koje su «krasile» bioskop u koji je sve manje gledaoca dolazilo.

Početkom 2003. godine, zbog nagomilanih dugovanja, «BANAT FILM»-u je pretila blokada i lividacija. Za jedini preostali bioskop niko nije iskazivao interes, a gradske vlasti okupirane mnogobrojnim drugim, prečim problemima, problem opstanka bioskopa u gradu nisu ni pokušavale da reše.

U tim uslovima, rukovodstvo «BANAT FILM»-a je, očajnički, tražilo spas u jedinom tada mogućem rešenju u vidu dokapitalizacije. Jedino je «IMPEL» i njegov vlasnik prepoznao sopstveni interes u ovom pozivu i sredinom 2003. dokapitalizacijom postao suvlasnik 25% udela u «BANAT FILM»-u. Ova dokapitalizacija je samo ublažila probleme i sprečila likvidaciju firme. Ozbiljnijem rešavanju problema nije se moglo  pristupiti bez potpune vlasničke transformacije i ozbiljnih ulaganja. Iščekivanje dugo najavljivanog izlaska na javnu prodaju preostalog dela društvenog kapitala se oteglo u toku 2003. kada se zbog velikih problema u državi sa privatizacijom značajno usporilo. Dalja ulaganja nisu bila moguća obzirom da država nije dozvoljavala dokapitalizaciju nakon koje bi postala manjinski udeličar. Vreme je proticalo i da bi se izbegla ponovna situacija u kojoj bi se «BANAT FILM»-u i bioskopu pretilo potpunim gašenjem, vlasnik IMPEL-a odlučuje da investira u potpuno novi bioskop u zakupljenoj sali u zgradi bivšeg Komiteta Saveza komunista.

Image
Velika sala Bioskopa Cinema
Radilo se o kongresnoj sali sa 460 sedišta koja je bila potpuno zapuštena i godinama van funkcije. Krajem 2003. godine, IMPEL je započeo rekonstrukciju i opremanje pomenute sale koja je početkom 2004. godine dobila sasvim drugačiji izgled. 460 starih i pohabanih sedišta zamenjeno je sa 254 savremena, komforna sedišta sa visokim uzglavljima, rukohvatima sa nosačima čaša i PVC zaštitom sa leđnih strana. Smanjivanjem kapaciteta omogućena je velika udobnost a razmak između redova od 105 cm omogućava nesmetan prolaz između redova bez ustajanja. Na ravnom podu urađena je  podkonstrukcija kojom se dobila stepenasta forma sale sa visinskom razlikom od 12 cm koja omogućava nesmetano gledanje iz bilo kojeg reda u sali.
Rekonstrukcija i opremanje bioskopa CINEMA okončana je početkom februara 2004. godine, a bioskop počinje sa radom 18.02.2004. godine projekcijom domaćeg filma «PLJAČKA TREĆEG RAJHA» rediltelja Zdravka Šotre. Za prvih sedam dana prikazivanja film je pogledalo 3000 gledalaca. Do kraja 2004. godine, bioskop je posetilo 45000 ljubitelja filma što je za 3 puta više od broja posetilaca koje je imao bioskop «BALKAN» u toku 2003. godine. Tokom 2004. godine, sve do juna 2005. godine i javne aukcije koju je održala Agencija za privatizaciju u Novom Sadu, paralelno sa bioskopom CINEMA radio je i bioskop BALKAN.
Kupiviši na aukciji 70% društvenog kapitala u dp «BANAT FILM»-u IMPEL je postao većinski blasnik sa 77% udela. Početkom 2006. IMPEL je na zahtev manjinskih udeličara otkupio sve preostale čime je postao 100% vlasnik «BANAT FILM»-a. Odmah nakon privatizacije bioskop «BALKAN» je prestao sa radom obzirom da u njemu nije bilo elementarnih uslova za prikazivanje filmova, a ugovorom o poslovnoj saradnji privatizovani doo «BANAT FILM» preuzima bioskop CINEMA i seli svoju delatnost zajedno sa ljudstvom. Vlasnik je odlučio da do stvaranja uslova za ozbiljna ulaganja, prostor bioskopa «BALKAN» promeni svoju namenu a da se investira u bioskop CINEMA zarad njegovog pretvaranja u «multiplex» opremanjem 2 manje sale. U proleće 2006. poznat beogradski arhitektonski biro je uradio projekat opremanja 2 manje sale u postojećem prostoru bioskopa «CINEMA»,  a sa realizacijom projekta se započelo u toku leta 2006.
18.02.2008. godine, na proslavi četvrte godine rada bioskopa Cinema, otvorena je mala sala, sa 48 sedišta. Opremljena je najsavremenijim sedištima sa razmakom i više nego po standardu. Zvučno je izolovana najkvalitetnijim materijalima, a kvalitet i zvuk projektovanog filma je istog kvaliteta kao i u velikoj Sali. Za adaptaciju male sale bilo je potrebno 50.000 evra. Jedina pomoć od donacija je od Euroimages, koja je osnovana od strane saveta Evrope, koja bioskop Cinema pomaže godišnje donacijom u vrednosti od 12.000 €.
Image
Nova Mala sala

Mala sala će biti nosilac prikazivanja filmova, bez obzira na broj posetilaca, osim u slučaju domaćih filmova i blok bastera, gde se očekuje velikazainteresovanost naših sugrađana za dolaskom u bioskop.

 

 

Image
Nova Mala sala

 

 

Plan bioskopa «CINEMA» i njenog vlasnika je da se ulaganjem u zadovoljenje evropskih standarda prikazivanja filmova u savremenim bioskopima, stvore preduslovi za ulazak bioskopa «CINEMA» u lanac evropskih bioskopa «EUROPA CINEMAS» čime bi se zrenjanincima garantovao kvalitet i mesto u društvu privilegovanih gradova čiji stanovnici imaju mogućnost da prate najnovija ostvarenja filmske produkcije na najsavremenijoj prikazivačkoj opremi.

 
 
 

Copyright2008. by Bioskop Cinema, Zrenjanin - Serbia. All Rights Reserved.